‘Pop’la ‘Son Tango’
“Tango ve elektronik müziği birleştirelim, iyi satar” diyorlar. Ancak bunlar balondur ve söner Tango, Arjantin’de bir zamanlar o denli etkili bir müzikti ki, bir darbe olduğunda ilk ‘ihraç edilenler’ tango müzisyenleriydi. Ancak ‘tüm engelleri kendisini yenileyerek aşan’ tangonun mücadele etmesi gereken şey artık askeri yönetimler değil, popüler kültür. Juan Jose Mosalini, zamanında ülkesini terk etmek zorunda kalmış, tangonun önemli temsilcilerinden. Ankara Müzik Festivali için ülkemize gelen Mosalini’yle tangonun hali üzerine söyleştik…
Popüler müzik, bir hortum gibi önüne çıkan her şeyi kendisine katarken, tangoyu da gözden kaçırmadı. Epeydir video kliplerde tango figürleri görüyor, club parçalarında ‘bandoneon’ sesleri duyuyoruz. Popüler kültür, tangoyu ‘tutkulu bir şey’ anlatmanın en kestirme yolu olarak algılıyor. Halkın en ‘düşük’ kesiminden çıkmış ve kitleleri peşinden sürüklemiş olan tango, bu engeli nasıl aşacak? “Arjantin’de televizyonu açtığınızda artık gerçek tangoyu göremiyorsunuz” diyor Mosalini. Ona Shakira’nın bir şarkısına ‘afili’ bir tangoyla başladığını hatırlatıyorum; “Pop müzik tangoyu alır, melodilerini, ritimlerini kullanır. Onun yaptığı şey fotokopi olmanın ötesine geçemez” diyor.Mosalini, Arjantin’de çiftlerin gidip dans ettikleri ‘Milonga geceleri’nin düzenlendiği tango kulüplerinin sayısında düşüş olduğunu söylüyor. Eskiden tüm tango kulüplerinin yer aldığı ünlü Corrientes Bulvarı ise artık turistlere hizmet veren pahalı kulüplerle dolmuş. “Her şeye rağmen, tangoyu gerçekten seven, yaşayan insanlar hâlâ var” diyerek tesellisini ifade ediyor Mosalini.
Elektronik tangoyu ‘bozar’ mı?
Tango müziğinde son yıllarda en çok konuşulan grup, tango ile elektronik müziği birleştiren ‘Gotan Project’. Kariyerine babasının orkestrasında bandoneon çalarak başlayan ‘oğul Mosalini’nin bu grupta yer alıyor. “O kendi kariyerini yapmakla meşgul” diyor Mosalini’nin menajeri, imalı bir şekilde.
Juan Jose Mosalini’ye göre Gotan Project gibi gruplar, plak şirketlerinin ‘en çok ne satar, piyasada en iyi ne iş yapar’ düşüncesinin ürünü. “Bir tarafta tango, bir tarafta elektronik müzik, haydi bunu birleştirelim! diyorlar… Fevkalade satar. Ancak bunlar balondur, parlar ve söner.”
Ancak tüm bu fikirlerine rağmen oğlunu elektronik tango’dan uzak tutabilmiş değil. Oğlunun bu işin içinde olması konusunda ne hissettiğini soruyoruz, “Oğlum parasını kazanıyor, geçimini sağlıyor. Eh, bir baba olarak bundan şikâyetim yok…” diyor, hafif buruk bir edayla. Tangonun bu popüler müzik istilası içinde geleceği ne olacak, Bay Mosalini? Ellerini iki yana açıyor: “Gerçekten bilmiyorum… Pop müziğin kullandığı tango veya elektronik tango bugün parlıyorsa, yarın sönecek. Onlar tangoya bir şey katmıyorlar. Ancak, işte, tango bu… Her zorluğu kendini dönüştürerek aşar. İnişli çıkışlı bir hayatı vardır. Bugün düşer, yarın kalkar. Mutlaka kendisine bir yol bulacaktır.”
Gürçim Yılmaz / milliyet.com.tr / popüler kültür