Héctor Varela ( 1987 29 Ocak – 1914 30 Ocak )
Gerçek adı: Varela, Salustiano Paco
Bandoneonist, lider, aranjör ve besteci
Doğum yeri:Avellaneda (Buenos Aires) Arjantin
1987 1914 Bandoneonist, aranjör ve besteci ( -)
Hector Varela, ünlü Juan D’Arienzo Orkestrası ana bandoneonist ve aranjördü.
Tüm çocukluk ve gençlik yıllarını doğduğu Avellaneda geçirdi. Muhasebeci olarak mezun olmasına rağmenhi bu işi yapmadı. İlk bandeneon derslerini mahalledeki komşusundan aldı. Daha sonra Eladio Blanco önderliğindeki konservatuara katıldı. Bir süre sonra da Juan D’arienzo Orkestrası bandoneon bölümünde çalmaya başladı. Daha 16 yaşındayken Zaten Salvador Grupillo orkestrasının üyesi oldu , daha sonra Albert Gambino orkestrasına katıldı ve bu sayede kendisine Arjantin radyosundaki ’Chipazos of Tradicion’ programının kapısı açıldı. Daha sonra bu radyo programında bayan şarkıcı Tita Marello nun kişisel performanslarında, orkestra ile birlikte kendisine eşlik etti.
O yıllarda tango müzisyen ve bandoneonist olarak tanınmaya ve bilinmeye başlamıştı ve ismi Cayetano Puglisi, Carlos Lazzari, Fulvio Salamanca ve diğerleri gibi ünlü yıldız müzisyenler ile birlikte anılıyordu.
Daha sonra Juan D’arienzo nun Electra albüm kayıtlarında çaldı.
Kariyeri boyunca, hassas, geleneksel ses ve güçlü ritimlerin her şeyden önde tuttuğu fark edilir ki, bunun 10 yılında “rei do compasso” olarak nitelendirilen Juan D’Arienzo nun orkestrasında baş bandenonist olarak çalmıştır.
Varela bu dönemde “Mirame en la cara”, “Lilián”, “Si supiera que la extraño”, “Salí de perdedor”, “Chichipía”, “Don Alfonso”, “Te espero en Rodríguez Peña”, “Tres horas” ve “Bien pulenta’ gibi bir çok şarkı bestelemiştir. D’Arienzo toplamda 20 şarkısını albüm olarak kaydetmiştir.
Varela orkestrası ile kariyeri boyunca tango dansı için çalmış ve hayatını tango dansçılarına adamıştır.
1939 yılında kurduğu ilk tango Orkestrasının öğretmeni Juan D’Arienzo ile bir çok benzerlik içeren , müzüğini genç tango dansçılarına adamış bir stili ve tarzı vardı.
İlk Orkestrasında piyanoda Uruguaylı César Zagnoli, bandoneonlarda Antonio Marchese ve Alberto San Miguel, kemanlarda Hugo Baralis ve Mario Abramovich vardı. Bu orkestraya vokalistler Armando Laborde ve Rodolfo Lesica ve spiker Jorge Fontana eşlik ediyordu.
O dönemde 20 nin üzerinde beste kaydetti. Radyolar onun bestelerinin akınına uğramış, dans salonlarında onun besteleri ve aranjeleri daha sık çalınır olmuştu. Konserleri ve halka açık düzenlenen etkinlikler, Hector Varelanın müziğini dinlemek, en büyük arzuları ‘Varela ‘nın Ritmi’ ile dans etmek olan, ona olan bağlılıklarını göstermeye çalışan kalabalıklar tarafından hınca hınç dolduruluyordu.
En büyük başarı yakaladığı sırada, 1950 yılında orkestrası ile ayrıldı ve yeni bir grup kurdul. Herkes b u yeni tango Orkestrasının Juan D’Arienzo geleneği takip edeceğini beklerken, Varela tangonun yeni bir ses ve farklı bir ritmini sundu.
Bu yeni orkestra muazzam bir başarı elde etti, ülke çapındaki tüm radyo istasyonlarında çok daha fazla çalınır oldu. 1950 de ki bu ilk albümde ünlü tango bestecileri El Frete, Farolito Viejo, Un Bailongo, Tal Para Cual bulunuyordu. Orkestra ise Cesar Zagnoli, Antonio Marchese, Alberto San Miguel, Hugo Boralis, Mario Abramovic, ve şarkıcılar Armando Laborde ve Rodolfo Lesica dan oluşuyordu.
Bütün Güney Amerika ülkelerinde konserler verdi. Brezilya’da Rio’da kaldığı süre içerisinde ‘Brezilya’nın Tango Geceleri’ albümünü kaydetti. Bu dönemde Me Corazon is a Violin, History of a Love gibi güçlü ritimlerden oluşan kendi müziğinin karakteristiğini yansıttığı bir çok tango bestesi yapmıştır.
O yıllar en başarılı ve en popüler olduğu dönemdi ve neredeyse tüm tango kulüplerinde ve tüm milongalarda sahne aldı. 1950 yılı boyunca televizyon programlarında ve Tangonun Büyük Değerlerinde de çaldı.
Mükemmel bir tango müzisyeniydi ve çok büyük ticari başarılar kazandı. Milongalardaki renkli notaları ile özellikle genç dansçılar başta olmak üzere tüm tango dansçıları tarafından çok sevildi.
Murat Özgür Aydoslu’ya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.