‘Tango Rüzgarı’ Konserde Esti

0
263

Ölümsüz olan sanatın, yaşamını yitirmeyen müzik türü tango, gerek klasik, gerek modern biçimleriyle son yıllarda yine dünyayı sarmakta. Ülkemizde de özellikle İstanbul’da birkaç yıldan beri tango etkinlikleri konusunda olumlu bir hareketlenme görülüyor.

 Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. yıldönümünü kutladığımız günümüzde, müzik alanımızda tango önce ”Batı’ya açılan pencere” deyimiyle İstanbul’da özellikle Beyoğlu’nda kaliteli eğlence yerleri, oteller, balolar ve düğünlerde sesini duyurmaya, sonra İzmir ve Ankara’dan yayılmaya başlamıştır.

Ölümsüz bestecimiz Necip Celal Andel’ in (1908-1957) bestelediği ilk Türk tangosu ”Mazi” ile, 1928 yılında ülkemizde ”tango yaratıcılığı” sayfası açılmış sayılır. Ve tango, bestecilerimiz, söz yazarlarımız ve yorumcularımız ile sevilir ve yerleşir…

‘Tango’ nun ülkemizde önem kazanması ve etkinliklerin oluşmasında büyük hizmeti olanların başında, araştırmacı, bilgin ve program yapımcısı, aynı zamanda Arjantin Tango Akademisi üyesi, dostum Fehmi Akgün ‘ü övgüyle sayarken aynı zamanda tango için uğraş ve gönül verenleri de unutmamak gerekir. Bu yolda, yıllardan beri özveriyle emek veren ve tango konserlerinin gerçekleşmesinde öncü olan sanatçı ve ayrıca ENKA’nın yöneticisi Eşref Denizhan , basbariton sesiyle 1952 yılında verdiği ilk konserden sonra 1998’e ulaşan başarılı konserlerinin yanı sıra, özellikle 1995 yılında başlattığı ”Arjantin’den Avrupa’ya Tango” adıyla düzenlenen konserleriyle tangonun ölümsüz eserlerini yaşatmaktadır. Bu konserlerde Eşref Denizhan’a piyanoda tanınmış piyanist Sergey Gavrilov eşlik etmektedir. Programdaki yabancı tangoların Türkçeye çevirisini şair Nükhet Hayriye Gökaltay şiirleştirmekte ve sunmaktadır.

Bu ilginç ve kaliteli müzik açısından değer taşıyan konserlerden biri ”Borusan Kültür ve Sanat Merkezi” ile ”İtalyan Kültür Merkezi” nin işbirliğiyle düzenlendi ve İtalyan Kültür Merkezi (Casa d’İtalia) konser salonunu dolduran müziksever, seçkin izleyiciler tarafından coşkuyla alkışlandı. ”Tango Rüzgârı” adını taşıyan ve ”Arjantin’den Avrupa’ya Tangolar” ı içeren bu konserde solist olarak basbariton Eşref Denizhan’a piyanoda Sergey Gavrilov eşlik etti. Yabancı tangoları şiirsel bir anlatımla dilimize çeviren ve sunan Nükhet Hayriye Gökaltay idi. Bu konserin programının ilk bölümü Arjantin tangolarına ayrılmıştı. Bu bölümde Gardel’ in bestesi ve Alfredo Le Pera’ nın sözleriyle ”Mi Buenos Aires Querido”, Edgardo Donato’ nun bestesi, Carlos Lenzy’ nin sözleriyle ”A Media Luz” , J. De Los Heyos’ un bestesi ”Vision”, C. Gardel’in bestesi, Battistella ve Le Pera’ nın sözleriyle ”Melodia de Arrabal”, Collazo’ nun bestesi ”Mama Yo Ouerio Un Novio”, benim 9 yaşında bestelediğim ve 1974’te kaybettiğimiz eşsiz müzisyen Orhan Avşar’ a armağan ettiğim Tango, Sanders’ın bestesi ve Vedani’nin sözleriyle ”Adios Muchachos”. İkinci bölümde Avrupa tangoları sayılan ”Je t’ai promis une chanson”, ”Tango Notturno”, ”Ayrılık”, Necip Celal’ in bestesi ”Kimse Sevgimi Bilmez”, ”Jealousy” ve Atahualpa Yupanqui’ nin ”Arabamın Dingilleri” seslendirildi. Böylece, kulaklardan silinmeyen ölümsüz tangolar yaşandı…

SELMİ ANDAK

Cumhuriyet Gazetesi 10.10.1998