Geçmişten Günümüze “Sanata Bakış” köşemizde 2008 yılının unutulmaz müzik ve diğer sanat etkinliklerini anımsamayı, tekrar gözden geçirmeyi yararlı bulduğumu belirtmiştim. Bu amaçla yaz etkinliklerinden ilginç olanları yayımlanmıştı. Şimdi aynı yolda devam ederek müzik alanında ölümsüz olan konuya değiniyorum: Tango konserleri.
Geçmişten Günümüze Tango Konserleri içinde çok önemli olan iki sanatçıyı bu haftaki köşeme alıyorum: Juan Carlos Caceres ve Amelita Baltar.
Juan Carlos Caceres hem piyanist, hem vokal yapan bir sanatçıdır. Tangonun yaratıcılarından olan Juan Carlos Caceres sanat tarihçisi, besteci, piyanist, söz yazarı ve ressam olan komple bir sanatçıdır.
1940 yıllarında Buenos Aires’te yetişmiştir. Sanat eğitimi sırasında çaldığı trombonuyla da efsanevi caz kulübü Gueva De Pazaroto’yu etkilemiştir. 1968 yılında Paris’e giden Caceres, o zamanın ünlü sanatçısı Marie Lafforet için çalmıştır. 1979 yılında ünlü techno-tango grubu “Gotan”, 1972’de “Malon” ve 1992’de “Tangofon” gruplarını kurmuştur. Arjantin’in tanınmış Rio De La Plata Gümüş Nehir’in politik, kültürel ve müzikal köklerini araştırmıştır. Seminerler vermektedir. Caceres ilham dolu, tutkulu ve ateşli bir sanatçı olarak Tango, Candombe, Murga ve Milonga’nın yeniden doğuşunu sağlayan eserler bestelemiştir. Üstün sesi ve çalgısıyla Arjantin ve Uruguay’ı birleştirmiştir. Caceres bu iki ülkenin müziklerini inceleyerek, Afrika ve Avrupa’nın ritimleriyle birleştirmiştir. Caceres’in müziği sayısız caz, Latin, dünya müziği ve büyük tango ile kaynaştırmıştır. Avrupa’da, ABD’de, Kanada’da konserler vermiştir. Birçok usta sanatçı ile birlikte konserler vermiştir.
Emir Kusturica, Richard Galliano, Tania Maria, Bebel Gilberto, Ray Barett, Goran Bregoviç ve diğer ünlüler ile birlikte çalışmalar yapmıştır.
Juan Carlos Caceres 2005 yılında yayımladığı Murga Argentina ve 2007’de yayımlanan Utopia albümleriyle geleceğin tangosunu yaratmaya devam ediyor. Juan Carlos Caceres’in müzik ekibinde vokalist olarak ve piyano çalarak kendisiyle birlikte viyolonselde Sedef Erçetin, bandoneonda Marisa Mercade, davullarda ve Cafon’da Marcello Russillo Bombo, Cajon’da bombo, vokalde Javier Estrella yer almaktadır.
“Geçmişten Günümüze Tango Eserleri” serisinde Amelita Baltar tangonun divası sayılmaktadır. Amelita Baltar, ünlü besiteci Piazzola’nın sesi olarak büyük bir üne sahiptir. Amelira Baltar, 1968 yılında yayımlanan ilk uzun çalarıyla ulusal disko festivalinde birincilik ödülü alan sanatçı olarak tanımaktadır. Astor Piazzola tarafından tanınmıştır. Piazzola’nın Horacio Ferrer ile birlikte yazdıkları Maria de Buenos Aires adlı opera eserinde Amelita Baltar büyük başarı kazanmıştır. Amelita Baltar kendine özgü sesi ve yorumu ile dünyaca tanınmış ve özellikle seslendirdiği tangolar ile tüm müzik dünyasını hayran bırakmıştır. Amelita Baltar “Amelitango” adı altında dünyanın pek çok sanat merkezinde verdiği konserlerden sonra Buenos Aires kentinin kültür elçisi sayılmıştır. Amelita Baltar kendisi için bestelenen ve tangonun en tanınan hit’lerini içeren albümleriyle Juan De Dios Filiberto orkestrasıyla birlikte 30. Sanat Yılı’nı kutlamıştır. Amelita Baltar Güney Amerika turnelerinde büyük başarılara sahne olmuştur. Amelita Baltar günümüzde “Destino Tango” adını taşıyan yepyeni albümüne hazırlanmakta olup, konserlerine de önem vermektedir.
SELMİ ANDAK
Cumhuriyet Gazetesi 06.07.2008