Türk tangosunun unutulmaz ismi, Akordeon sanatçısı, orkestra şefi, düzenlemeci ve bestecidir.
28 Ekim 1921 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Küçük yaşlarıdan itibaren zamanın Türkiye’ye yerleşen yabancı hocalarından müzik eğitimi almaya başlamış, gençlik yıllarında ise Demirhan Altuğ’dan konturpuan, Cemal Reşit Rey ‘den ise orkestra şefliği, armoni ve kompozisyon dersleri almıştır. Bu etkin ve kaliteli müzik eğitiminden sonra son derece üretken bir kariyer izlemiştir.
1938 senesinden itibaren besteci olarak eserler üretmeye başlamıştır. Besteleri büyük çoğunlukla Tango türündedir. Zamanın orijinal Arjantin Tango sound’dunu çok iyi özümsemiştir. Tango’nun Avrupa’da, özellikle Alman müzik ekolünden etkilenerek karşılaştığı yapı değişikliğine aldırmadan, Türk Tango ekolünü ve dolayısıyla günümüze dek anılan müziğini yaratmıştır.
Aldığı armoni, kontrapuan ve aranjörlük eğitimlerinin sayesinde; gerek kabuledilen uluslararası müzik ve tango formunu ve gerekse Türk Müziği etkilerini bestelerinde ustaca harmanlamıştır. 1935 – 1980 arası oluşan hemen hemen tüm müzik akımlarını incelemiş ve tango dışı çalışmalarında bunları son derece başarı ile birleştirmiştir.
Bugün dahi çok sevilen Tangosu Papatya’yı 1943 senesinde askerlik hizmeti sırasında bestelemiştir. Bu şarkının kayıtları hem Türkiye’de, hem de İngiltere’de 1948 senesinde 78 devirli taş plak olarak baılmış ve yayınlanmıştır. Bu plak; yurt dışında basılan ilk Türkçe Beste olarak tarihe geçmiştir.
Necdet Koyutürk; 1949 senesinden sonra orkestrası ile İstanbul Radyosunda Tango programlarına başladı. 30 sene boyunca her hafta Tango çalmış ve Türk Müzik hayatı içinde Tango’nun yer almasına, çok sesli müziğin ülkede yerleşmesine büyük katkı sağlamıştır.
O zamandan beri uluslararası tango sahnelerince de tanınır olmuştur. Tango’nun yanısıra günün müziklerini kapsayan çok büyük bir repertuar ile Türkiye’yi ziyaret eden Mareşal Tito ve Irak Kralı Faysal gibi yabancı devlet adamlarına verilen davetlerin de değişmez orkestrası olmuştur.
En önemli eserleri arasında unutulmaz bestesi Papatya’nın yanısıra; Dinle Sevgili, Rüzgar Gibi Geçti, Şüphe, Yıllar Var ki, Yıldızlar Düşerken, Seven Bilir, İnan ki Sevgilim, Unutmak İstiyorum, Başbaşa Kalınca,Yalnızlar Rıhtımı (aynı isimli film için bestelenmiştir.) sayılabilir. Necdet Koyutürk’ün besteleri Şecaattn Tanyerli ve Celal İnce gibi Türk Tangosunun ünlü solstlerinin yanı sıra, Atilla Atasoy, Nilüfer, Nil Burak, Neco, Ömür Göksel, Gökben, ve Safarat gibi popüler Türk sanatçılar ve
Lili Ivanova, Yaffa Yarkoni gibi yabancı solistler tarafından yorumlanmıştır.
Çocukları Erdener solist ve besteci, Özdener ise Piyanist, besteci ve aranjör olarak bugün hâlâ Tango alanında önemli çalışmalara imza atmaktadırlar.
Necdet Koyutürk; 19 Ekim 1988 tarihinde İstanbul’da ölmüştür.
Hazırlayan: Şule ve Aydoğan Arkış