Necdet Koyutürk’ün oğulları Erdener ve Özdener Koyutürk biraderlerin ‘Tango Enstrümantal’ ve ‘Altın Tangolar’ isimli albümleri yayınlandı.
Tangonun ülkemizdeki öncü isimlerinden Necdet Koyutürk’ün oğulları Erdener ve Özdener Koyutürk kardeşler “Tangoya devam!” diyorlar.
Erdener Koyutürk, EKO adlı firması vasıtasıyla, uzun ara vermeksizin yeni albümler yayınlıyor. Bunların büyük bir kısmı da tango üzerine. Bir seri ve sıra dahilinde yayınlanan bu albümler dokuzu buldu. Tango Enstrümantal (Necdet Koyurürk Orkestrası) dizinin sekizinci, Altın Tangolar (Erdener Koyutürk) ise dokuzuncu albümü olarak yayınlandı, yakın bir tarihte.
1900’lerin başlarında Arjantin’den kalkıp yollara düşmüş ve kısa bir zaman içerisinde dünyanın büyük bir kısmını etkisi altına almış tangonun bizim memlekete girişi, ancak Cumhuriyet sonrası gerçekleşti. Bir müzik türü olmanın yanında bir dans biçimi de olduğundan ve bunun için “el ele/kol kola iki vücut” gerektiğinden, Osmanlı’nın son yıllarında değil, ancak Cumhuriyet’in ilk yıllarında ülkemizde yaygınlaşabilme fırsatını yakalayabildi.
Aslında bir tek Osmanlı’ya kusur bulmamak gerek. Tango öncesi diğer dans ya da eğilim ve akımlarda, iki vücudun yanyana gelmesi hiçbir ülkede kolay olmadı. Eh evet, Batılı ülkelerin hiçbiri dans etmek için yan yana/biraraya gelmiş iki vücut arasına yastık koymayı aklından geçirmedi ama, (en azından ilk başlarda) vücutların birbirine fazla yaklaşmaması gerektiğine dair durmaksızın öğütler verdi, dikkatleri (ve kulakları) çekmeye çalıştı.
Madonna’dan önce
Ülkemizdeki tangonun son halkaları olarak niteleyebileceğimiz Koyutürk ailesinin albümlerinin ilkinde Erdener ve Özdener Koyutürk, Edward Aris ve Atilla Erben’den oluşan müzisyen kadrosu, tamamı Necdet Koyutürk’e ait eserleri icra ederek, üstada bir saygı duruşunda bulunmuş. Albümdeki sekiz tangonun sekizi de, tıpkı yazıldıkları yıllardaki saflık derecesi ile çalınmış.
İkinci albümde ise, Özdener Koyutürk ve Edward Aris, bu sefer yanlarına Aydan Tunalı’yı alarak eşlik etmişler Erdener Koyutürk’e. La Cumparsita‘nın Türkçe versiyonu ‘Kalbimdesin’ ile başlayan, en popüler tangolarımızdan ‘Papatya’ ile süren Altın Tangolar, içinde olduğumuz günlerin en popüler vakit öldürme araçlarından karaoke’ye katkı babında, muhtelif enstrümantal/play-back versiyonlar ile sona eriyor.
Hızlanan gündelik yaşam istesek de istemesek de nefes nefese bırakıyor hepimizi. Tango, kendimize “Yahu bir dur, bir nefes al!” demenin bir yolu olabilir. Başta kadın olmak üzere, vücutların hepsinin o kılık/bu kıyafet/şu duvar ya da “form” içine/arasına hapsedilmeye çalışıldığı şu pek asri zamanlarda, bu tangonun son tangomuz olup olmayacağı üzerine kafa da yorabiliriz.
Tango Enstrümantal, Necdet Koyutürk Orkestrası, EKO
Altın Tangolar, Erdener Koyutürk, EKO
Kaynak: Radikal – internet sitesi