Edgardo Donato

0
289
Edgardo Donato (14 Nisan1897 – 15 Şubat 1963)
Gerçek Adı: Donato, Edgardo Felipe Valerio
Kemancı, Orkestra Şefi ve Besteci
Doğum Yeri: Buenos Aires, Arjantin

Pek çok tango müzisyeninin hikâyesi genellikle aynıdır. Donato, diğer birçok olağanüstü sanatçı gibi İtalyan göçmeni bir çiftin oğluydu.

Babası Ernesto Donato, 1871 yılında doğdu ve müziğe mandolin çalarak başladı. Daha sonra viyolonsele geçiş yaptı ve ömrünün sonuna kadar müzik onun en büyük tutkusu oldu. Sonunda Montevideo’da bir oda orkestrasını yönetti.

Oğlu Edgardo Donato, Buenos Aires kent merkezinin güneyinde yer alan San Cristobal’ın Buenos Aires Mahallesi’nde doğdu. Çocukken ailesiyle birlikte Uruguay’ın başkenti Montevideo şehrine taşındı. On yaşındayken babasıyla müzik çalışmalarına başladı ve daha sonra Franz Liszt adlı konservatuarda eğitimine devam etti. Donato, yirmi bir yaşına geldiğinde artık profesyonel olarak çalışmaya hazırdı.

O zamanlarda inatçı bir espritüel olmasına rağmen, babasıyla birlikte opera alanında sert yakalı ve çok ciddi bir görünüm kazandı. Ancak yakın zamanda kendisini bu boyunduruktan kurtarmayı başardı ve Arjantinli bandeneoncu Enrique Delfino’nun sahip olduğu “Negro Quevado” tango orkestrasına katılarak görkemli tango kariyerinin ilk basamaklarına adım attı.

1919’da Uruguay’da jazz müziğine adanmış tek orkestra olan Carlos Warren orkestrasında bir süreliğine bulundu ve yapmış olduğu gösterilerin bir kısmını Erduardo Arolas’ın yönetimindeki orkestra ile birlikte gerçekleştirdi. Burada ünlü kemancı Roberto Zerrillo ile tanıştı.

1922 yılında sözlerini José Panizza’nın bestelediği, Uruguay lideri Julian Gonzalez’e ithafen yazılmış olan ilk gözde parçası “Julian” tangosu ile piyasaya giriş yaptı. İlk zamanlarda bu kayıtları yirmi pesodan satmaya çalışmış ancak çok tutunamamıştır. Bu başarısızlığın ardından kendi adı altında yaptığı kayıtları piyasaya sürmüştür. Kendisini başarıya götüren gelişme iki yıl sonra tiyatro aktristi İris Marga tarafından parçanın tiyatroda yorumlanması ve ardından Buenos Aires’in en popüler kadın sanatçısı Rosita Quiroga tarafından yapılan kayıt ile gerçekleşmiştir.

Donato, 1923 yılında sözleri Celedonio Flores tarafında yazılan “Corazoncito de oro”, “Beba” ve “Muchacho” adlı parçaları yayınlamıştır.
Kısa bir süre sonra “La Cumparsita”, “El Choclo” ve “Caminito” ile birlikte dünyada en çok kayıt edilen tango parçalarından biri olan ve River Plate müziğinin paradigması haline gelen “A Media Luz” parçasını piyasaya sürmüştür.

1927 yılında uzun zamandır beraber çalıştığı kemancı Roberto Zerrillo ile birlikte Donato-Zerrillo etiketi altında bandeneonda Héctor María Artola, Juan Turturiello ve Héctor Gentile bulunduğu bir orkestra kurmuşlardır. Bu orkestra 1930 yılında kadın şarkıcı Azucena Maizani ile yaptıkları kısa bir tur sonrasında dağılmıştır.

Yeni orkestrasıyla Brunswick etiketi altında kayıtlar yapmaya başladı ve bu kayıtları çeşitli sinemalar ve tiyatrolarda oynadı. Bu orkestra da bandeonda Juan Turturiello, Vicente Vilardi ve Miguel Bonano, kemanda da Edgardo Donato, Armando Julio Piovani ve Pascual Humberto Martínez gibi ünlü isimler bulunmaktaydı.

Brunswick etiketiyle yüz otuzdan fazla kayıt yapmış olan bu orkestra, 1932 yılında vokal Félix Gutiérrez ile birlikte “El huracán” parçasını bestelemiştir.
“Edgardo Donato Orkestrası”, Arjantin sinema tarihinde tamamı müzik içeren ilk film olan 1933 yapımı “¡Tango!” da da yer alan orkestralardan biri olmuştur.
Orkestrası ile yapmış olduğu performansların yanı sıra 1944’te eski repertuara sahip bir quartet “Los Caballeros del Recuerdo” oluşturmuştur.
Donato, bir süre sonra sinemaya dönemin sembol filmi olan “Pelota de Trapo (1948)” ile dönüş yapmış ve bu performansında ünlü vokal Oscar Fuentes ona eşlik etmiştir.

Edgardo Donato, tango kariyeri boyunca iki yüzün üstünde şarkı bestelemiştir. Bunlardan bazıları tango repertuarının gerçek klasiklerindendir. “A media luz”, “Julián”, “Muchacho”, “El huracán” ve diğerleri… Ayrıca “Se va la vida”, “Por mi viejita”, “El acomodo”, “Mi serenata”, “Beba”, “Volvé”, “Cartón ligador”, “Se va la lancha”, “Pensalo bien” gibi önemli besteleri de bulunur.

Julian

A media Luz