Cinsellikten yada beden fonksiyonlarından konuşmanın veya belirli sözcükleri kullanmanın rahatsızlık duygusu uyandırdığı, sosyal kabul görmediği kültürlerden biri de bizim kültürümüz olmalı. Belki de bunun bir yansıması olarak, Tango konteksti içinde cinselliğe atıfta bulunmayı bayağılık ve terbiyesizlikle eşdeğer görenler ve tangonun zarafetine halel getireceğini düşünenler yok değil.
Hatta, tango – şehvet – cinsellik sözcüklerini yan yana telaffuz etmeyi, bu oldukça entelektüel ve ruhsal dansa yapılmış bir hakaret, bir küfür, en azından tango adabına yapılmış bir saygısızlık addedenlerin varlığını da burada ifade etmeliyim.
Ne var ki tangonun içindeki cinselliği ve bunu konuşmayı reddetmek, tangonun orijinini, içinde doğduğu alt kültürü ve -ister geçmişte isterse bu günde olsun- bu dansın içinde kadın ve erkek arasında yaratıldığı -genel görüşle- kabul edilen ‘enerjinin’ varlığını, kimyasal, duygusal, fiziksel paylaşımın mevcudiyetini görmezden ve bilmezden gelmekle eşdeğer.
Dansın coşkusunun, heyecanının ve cinsiyet rollerinin taşıdığı bu enerjinin, bir milongada her partner ile yaratılabileceği ve yaşanabileceği iddiasını taşımıyorum elbette. Öte yandan Tango, iki insan arasında özel bir ilişkinin baştan mevcudiyetine -ya da sonrasında yaratılabileceğine- dayalı bir neden-sonuç üretimi de değil!… Bu sadece o dans esnasında, o dansı paylaşan iki kişi arasında oluşan bir bağ, görülür olanla değil, görülmez olanla alakalı bir şey.. ki bunun, tangonun gerçek özü olduğuna inanıyorum.
Gelin dürüst olalım!
Tango “2” kişiliktir ve kadının kadın, erkeğin de erkek olduğunun adeta bir kanıtı gibidir. Bu cümlenin illa ki seksi ifade eden bir anlam taşıması da gerekmiyor. Söylemek istediğim şu ki; doğası gereği tango, eril ve dişi cinse dair iki kutupluluğu vurgular.
Arjantinli kadın yazar Marta E. Savigliano’nun da işaret ettiği gibi:
Tangoda siyah ve beyaz, tensellik ve tinsellik, erkek ve kadın birbirine fazlasıyla yakındır.
Kucaklaşma ve ayrılma..
Boyun eğme ve karşı çıkış..
Sessizlik ve hengame..
Dingin bedenler ve aralıksız hareket eden bacaklar..
Teslimiyet ve direnç..
İnatlaşma ve uzlaşma..
Kavga ve şenlik..
Tango bu zıtlıkların birbiriyle çiftleşmesi gibidir…
Bu melezliklerin bir ürünü ve destekleyicisi olduğu söylenir.
Belki biraz da bu yüzden “2”yi gerektirir…