Burdasın… Gözlerin kelimeler üzerinde geziniyor. Soruna cevap, belki okumaya devam etmeni sağlayacak bir çıpa arıyorsun. Buraya nasıl geldiğini biliyor musun?
Bilinçli davranışlarımızı refleksle sergilediklerimizden ayırmak kolay değil. İnsani davranışlarımızın çoğunun bilinçli olduğu yanılgısı ve mantığa dayanma ısrarıyla gerçekten yaşayamadan vedalaşıyoruz bazen hayatlarımızla… Hatta öyle hevesliyiz ki bu bilinçli davranma halini başka varlıklara atfetmeye (#Antropomorfizm). Oysa fiziksel ve sosyal çevrede sorunsuzca yaşayabilmemiz için doğa her şeyi düzenlemiş. Öğrenme, algı, yargı, kaçınma ve daha pek çok süreç beynin bilinç dışındaki yapılarında gerçekleşiyor. Aksi halde insan gibi sistemli düşünce yapısına sahip olmayan canlılar hayatta kalamazlardı…
– 0 –
1.hafta… Adımlar… 2.Hafta Adımlar ve karşındakinin varlığıyla dengelenme… 3.Hafta Adımlar ve Kollar… 4.Hafta Düzgün Adımlar ve Ritm… 5.Hafta Adımlar… Adımlar… Adımlar…
-“Hocam biraz dans etseydik keşke!”…
Önce ayağa kalkmayı, ayakları üzerinde durmayı, düşmeden ayakta kaldıktan sonra ancak yürümeyi başaran bir canlı soyundan gelmiyormuş gibi hemen koşmak istemek ilginç tabii…
Tango dans ettiğini zannederken ‘T’yi anlama aşamasında olduğunu fark eden, “3.adımdan sonra ne gelecek” kaygısıyla iki adım arasındaki dansta keyifle kaybolmayı kaçıran, beden ölçüleri veya boy farkının birlikte adım atmaya ve salınmaya engel olduğunu düşünen SEN (BEN); bilinci kapatıp dans frekansına geç!… Şu an gerçek kendine evrilmek için daha kısa ve fakat emek isteyen bir yol daha yok…
Dans ederken gördüklerimiz, gerçekliği baktığımız açıya göre değişen sanrılardır.
Aslolan hissettiklerimizdir…
Gören göz yalnızca fiziksel bir organ değil, aynı zamanda ait olduğu kişinin içinde yetiştiği gelenek tarafından
şartlandırılmış bir algı aracıdır….Ruth Benedict
ANTROPOMORFİZM
İnsana benzetmek/İnsanlaştırmak. Yunanca antropos (insan) ve morphos (biçim) kelimelerinden oluşur. İnsani ya da insa¬nımsı özelliklerin çeşitli insan dışı formlara atfedilmesini dile getiren terim.