Arjantin Tangosunun Türkiye’deki Tarihçesi

0
244

Eduardo Bianco ve orkestrası ilk olarak İstanbul’a konser vermeye geldiğinde sene 1938 idi. İzmir

Enternasyonal Fuarında ve İstanbul’da konserler verdiler. Ayni orkestrayı 1951 senesinde tekrar görüyoruz. Bu kez konser, İstanbul’da Saray Sinemasındadır. Türkiye’de Arjantin Tangosunun benimsenmesi ve toplum hayatına geçmesinde önemli rollerden birisini İstanbul Park Otel orkestrası oynar. Orkestranın bandoneoncusu Tapia Colman’dır. Tapia Colman, Arjantin Tangosunun İstanbul’da tanınması, sevilmesi ve benimsenmesinde göze batan bir etkiye sahiptir.

Orhan Avşar, Türkiye’de Arjantin Tangosunun sembolü olarak nitelendirilebilir. Bandoneon sanatçısı olmasının yanında orkestra şefliği, bestecilik ve düzenlemeci kimliğine de sahiptir.

Çok küçük yasta ailesi ile birlikte Arjantin’e taşınmıştır. Orada müzik ve bandoneon üzerine özel dersler almış ve tangoyu hayatına çıkmamak üzere yerleştirmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra kendisinin ilk Arjantin Tangosu orkestrası olan Orkestra Tipika’yi kurmuştur.

Hayatını Arjantin Tangosunun Türkiye’de yerleşmesine, şarkılarının benimsenmesine ve toplum tarafından sevilmesine adamıştır. Karsılaştığı maddi ve manevi yokluklardan yılmamış ve büyük bir tutarlılık ve titizlik ile yolunda devam etmiştir.

Orhan Avşar, Türkiye’de “tango” denilince ilk akla gelen olacaktır ve bu kelime ile özdeşleşecektir. Halk tarafından müziği öylesine sevilmiştir ki; İstanbul Radyosu yönetimi Orhan Avşar’ın kayıtlarını sanatçının ölümünden sonra dahi uzunca bir süre yayınlamıştır. Arkadaşları orkestrasına sahip çıkarak yönetimini sürdürmüşlerdir. Orhan Avşar’ın ölümünden sonra orkestrayı ilk önce Zekai Apaydın yönetmiştir. Daha sonra orkestra şefi olarak Alex Keleci’yi görmekteyiz. Orhan Avşar’ın ölümünden sonra orkestrasının ismi İstanbul Radyosu Orhan Avşar Tango orkestrası olarak değiştirilmiştir.

Dr. Sami Uçar, Orhan Avşar’ın en önemli arkadaşlarından birisidir. Orhan Avşar öldükten sonra “Orhan Avşar İçin” isimli bir tango besteler ve dostunun anısına adar. Tango sözsüzdür. Bu jest (ölen dostun arkasından tango bestelemek), Arjantinli müzisyenler arasında oldukça bilinen ve kullanılan bir gelenektir. Aradaki dostlukların sağlamlığını ifade eder.

Dr. Sami Uçar da böyle bir ifadede bulunmuş ve ayni zamanda, Arjantin Tangosunun bu geleneğinin, Türk Tango bestecileri arasında da benimsenmesinin işaretini vermiştir. Böylece tango müziğindeki bir kültür, Türk Bestecileri arasına da yerleşmeye başlamıştır. Orhan Avşar’ın 2 bestesi vardır; Pesimista ve Bandoneon. Pesimista Engin Ege orkestrası ve Özdener Koyutürk orkestrası tarafından çalınmıştır.

Hazırlayan: Aydoğan Arkış